pondělí 7. října 2013

Kosmetické štětce

Štětce pro mě znamenají naprostý základ kosmetické výbavy. Dobré a různorodé štětce zařídí, že z ostatních kosmetických produktů dostanete maximální výkon, maximální efekt. Ve své sbírce sice nemám známé a vychvalované značky jako například Sigma nebo Sedona Lace, ale pár dobrých štětců se dá sehnat i jinde. Poslední dobou upřednostňuji nákupy v kamenných obchodech, kde sice může být menší výběr, ale zase štětce vidím naživo a můžu si je důkladně prohlédnou a někdy i osahat. 






Sephora


Sephora Professionnel Contour Blush, Bronzer, n. 43, cca 500,- Kč
Sephora Natural Foundation, n. 111, cca 300,- Kč


 Tyhle dva krasavce jsem koupila v Sephoře, ale ceny tam jsou samozřejmě vyšší. Černý plochý kabuki stál okolo 500,- Kč, růžový okolo 300,- Kč. Oba jsou určeny na tvářenku, bronzer a celkově konturování. Černý kabuki ale používám klasicky na nanášení tekutého nebo krémového makeupu nebo na vtiskávání pudru do pleti, když jsem nucena maskovat větší nedostatky. Se štětcem se výborně pracuje, je hodně hustý a nepelichá. Štětiny má pevnější, ale nemusíte se bát žádného škrábání nebo ničeho podobného. Štětec by měl být z přírodních štětin. Působí velmi kvalitně, bytelně a vypadá velmi dobře.

Růžový štětec používám podle jeho určení, tedy na tvářenky a bronzery, ale je to velmi univerzální kus. Lze s ním pohodlně nanášet i makeup a pudr, hodí se tedy skvěle i na cestování, protože jeden štětec obsáhne naprostou většinu produktů. Štětec je velmi hustý a velmi příjemný a je vyroben z přírodních štětin. Rukojeť je vyrobena z lesklého růžového kovu a vypadá vážně úžasně. No, prostě mám ráda hezké věci. Oba můžu vřele doporučit.

 PetraLovelyHair

 Když jsem chtěla rozšířit svoji sbírku štětců o nějaké kvalitní, ale nepříliš drahé, uvažovala jsem původně o štětcích Hakuro. Nakonec jsem ale dala přednost štětcům od Petry z LovelyHair, říkala jsem si, že raději podpořím nákupem ji. Zatím mám od Petry všechny a jsem celkem spokojená. Uvažuji i o tom, který by se měl objevit před Vánoci. Pořídit je můžete tady. Všechny štětce této značky mohu doporučit.

PetraLovelyHair - Flat Top, 195,- Kč
PetraLovelyHair - Small Kabuki, 245,- Kč

Můj druhý plochý kabuki štětec na make-up je ze syntetických štětin. Je celkově trochu menší než konkurence ze Sephory, ale je mnohem hustší a také o víc než polovinu levnější. Nemůžu říct, který mám raději, střídám je podle jednotlivých produkrů a podle stavu mé pleti. Musím ale říct, že tekutý makeup se tímto štětcem nanáší skvěle a perfektně se zapracuje do pleti, ale nepoužívám ho na žádné další produkty. Provedení štětce je dobré, černá dřevěná rukojeť, část z lesklého kovu a růžovočerné štětiny. Líbí se mi logo na boku štětce.

Malý kabuki štětec je opravdu fajnový pomocník do kabelky a na cestování. Při nákupu k němu dostanete i nápadité pouzdro, ve kterém se o štětec nemusíte v kabelce bát. Bohužel, jak je pouzdro na první pohled pěkné, tak provedení pokulhává - celé je to zvenku trochu nepřesné, trochu křivé, prošívání je neumělé a koženka je levná a snadno se poškodí. Na druhou stranu vnitřek je pro štětec jako semišová postýlka, která ho dokonale chrání. Chápu, že se na pouzdře šetřilo, aby se cena štětce nevyšplhala příliš vysoko, ale trošíčku to přece jen kazí dojem, zvláště proto, že ten malý kabuki je ze všech štětců od Petry nejhezčí. Má stojánek ze stříbrného kovu s malým logem a hnědobílé syntetické štětiny. Je to asi můj nejjemnější a nejpříjemnější štětec vůbec. Používám ho na pudr, případně na některé pudrové tvářenky

PetraLovelyHair Sada na oči, 690,- Kč

Musím říct, že je skvělé dostat ke štětcům i pouzdro, toho si i přes třeba nedokonalou kvalitu velmi cením. Tohle jsou mé nejnovější a zároveň nejlepší štětce na oči. Mají stejný design a provedení jako Flat Top Kabuki výše. V sadě najdete dva ploché štětce, dva chlupaté, jeden malý zkosený štětec a malý štěteček do špičky. Žádné dva štětce nejsou stejné a každý využívám pro jiný efekt nebo s jiným typem produktu. Ploché štětce se hodí pro nanášení stínů na celé víčko, chlupaté na rozmazávání a ztrácení, vytváření přechodů. P06 s delšími štětinami používám i na krémové produkty. Z chlupatých štětců jsem si oblíbila hlavně P02, který je nádherně hustý a ztrácení s ním jde doslova sama. Podobný P05 s kratšími štětinami používám hlavně na nanášení stínů do ohybu víčka.. S malinkým P04 nanáším stíny hlavně na spodní víčko, zvláště pro jeho přesnost. Šikmý štěteček P03 je pro mě perfektní na dokreslování obočí. Opravdu ucelená sada pro líčení očí.

Barbara Hofmann

Tato značka je novinkou v parfumerii Douglas, tedy alespoň v tom našem plzeňském, kde mě na to upozorňovaly asistentky. Pro mě to byla značka dosud neznámá, ale jejich stůl - stojan je doslova zaplaven štětci za celkem rozumné ceny. Tuším, že přes 300,- Kč za kus tam nic nenajdete. Značka má několik řad, například černý štětec na tvářenku je z řady Professional, zatímco menší dřevěný je z řady Redwood. Vzhledem k cenové relaci a kvalitě je tohle podle mě skvělá volba pro někoho, kdo nechce za štětce moc utrácet, ale zároveň si nechce pořizovat drogérkové hrůzy, které nejsou zase o tolik levnější.


Barbara Hofmann Professional, cca 200,- Kč
Barbara Hofmann Redwood, cca 130,- Kč


Černý štětec má rukojeť z černého dřeva a plastu a nese na sobě jméno značky, logo a název řady Professional. Štětiny jsou přírodní a krásně jemné a měkké. Hustota není nijak oslnivá, ale já při nákupu nehledala extra hustý štětec, ale spíše štětec co nejjemnější a nejměkčí na produkty, se kterými se to na tváři snadno přežene. Je to tedy klasický zkosený štětec na tvářenku, se kterým se dobře pracuje a určitě stojí za povšimnutí..

Neméně spokojená jsem i s plochým štětcem na oči. Ten je vyroben z červeného dřeva a stříbrného kovu a opět na sobě nese jméno značky, logo a jméno řady. Štětiny jsou tuším rovněž přírodní, což já osobně preferuji. Musím říct, že je to opravdu malý štětec, což mi pro moje malé oči maximálně vyhovuje. Na svou velikost je ale štětec poměrně hodně hustý, ale zároveň se s ním velmi dobře pracuje. Tuhle značku určitě omrkněte!


L'Oréal Paris



Tohle je první zástupce štětců z drogerie a musím uznat, že je to ten nejlepší štětec na linky, jaký mám. Koupíte ho společně s gelovými linkami L'Oréal Paris Super Liner Gel Intenza za cenu okolo 200,- až 250,- Kč. Štěteček je poměrně krátký, ale není to na škodu. Je moc hezky provedený z tmavého dřeva se zlatým písmem a kovovou částí a z hnědých štětin. Netuším, zda jsou přírodní nebo syntetické, ale je jich přesně pohodlné množství a mají přiměřenou délku pro práci právě s gelovými linkami. Sice tento štětec nelze pořídit samostatně, ale můžu ho i s celými očními linkami maximálně doporučit.

Beauty For You

Beuty For You Powder Brush, cca 150,- Kč


Značku Beuty For You známe asi všechny z drogerií, tedy hlavně z Rossmanna, kde jsem i já kupovala tento štětec na pudr. Mám zkušenost i z jejich některými dalšími štětci, ale ty nemůžu pro jejich kvalitu doporučit. Tenhle konkrétní štětec však ano. Jedná se o jemný, bohatě chlupatý a načechraný štětec na pudrové výrobky. Snadno se s ním zachází a nabírá přiměřené množství produktu. Designově mi připomíná malinký štěteček od L'Oréalu, jen v mohutnějším provedení.



Essence

Essence, 39,- Kč/ks

Tyhle dva štětce byly mými prvními štětci na líčení očí. Samozřejmě za cenu 39,- Kč za kus člověk nemůže čekat zázraky, ale jako štětce na pokusy a pro začátečníky jsou docela fajn. Já mám plochý štětec a chlupatý štětec na ztrácení, který by tedy mohl být mnohem chlupatější, ale použitelné jsou v pohodě oba. Jsou z obyčejného černého plastu a fialových syntetických štětin, což mě však nijak neuráží, vypadají prostě lacině, ale použitelně. Pokud třeba s líčením začínáte, je tohle docela příjemný start, na kterém se naučíte základní techniky a budete pak vědět, co chtít a nechtít od svých dalších kvalitnějších štětců.

E.L.F. Cosmetics

E.L.F. Essential, 39,- Kč/ks
E.L.F. Studio, 97,- Kč

ELF sice v drogerii neseženete, ale cenově a kvalitou to taková drogérka taky je. Tyhle štětce si můžete objednat na e-shopu se spoustou dalších věcí, které mají proměnlivou kvalitu i kus od kusu. Bílé štětce jsou ze základní řady, která je opravdu tak trochu katastrofická. Štětce mají bílou rukojeť, která bude asi vždycky vypadat mnohem hůř než černá. Celkově je kvalita těchto štětců hrozná, jsou hodně řídké a štětiny jsou pichlavé. Je to docela loterie, co vám v obálce přijde domů, jestli se to nerozpadne hned po vybalení a jestli pak vydrží i praní a štětiny nezmizí v odpadu umyvadla. Cena je sice nízká, ale vzhledem ke kvalitě přemrštěná. Tyto štětce doporučit rozhodně nemůžu.

Černý štětec je ze Studio řady a je hned o level jinde. Má úplně klasické černé provedení a působí daleko kvalitnějším dojmem než jeho kolegové. Také má mnohem lepší kvalitu štětin a je příjemně hustý. Je to vlastně takový příjemný štětec na nanášení stínů přes celé víčko, jen je bohužel na to mé víčko poněkud velký. Tento štětec můžu doporučit, ale na druhou stranu za podobnou cenu můžete mít třeba štětce Barbara Hofmann z Douglasu, které stojí podobně, ale můžete si je prohlédnout a jsou podle mého celkově kvalitnější.


Ebelin

Ebelin Blush, cca 130,- Kč

A na závěr tu mám jednu naprostou katastrofu. Ebelin je značka levných štětců, kterou prodává drogerie DM v takových těch nevzhledných růžových pytlíčcích. Na první pohled tento sešikmený štětec na tvářenku vypadá jako dvojník mého štětce od Barbary Hofmann. Vypadá to, že je na rukojeti jen jiné logo a že je o nějakých 70,- Kč levnější. Jenže to je jen první dojem. Na ten druhý je mezi nimi úplně propastný rozdíl. Tento štětec je poměrně řídký a má velmi nepoddajné a ostré štětiny. Velmi špatně se s ním pracuje a jeho dotek na tváři je nepříjemný. Ale největší překvapení mě čekalo při jeho prvním čištění. Při mytí pouštěl velké množství černé barvy, nevím jestli ze štětin nebo z rukojeti, ale velmi mě to překvapilo, protože se mi nikdy nic takového nestalo. No, po mytí a schnutí jsem si všimla, že v jeho středu se vytvořil úplně nepochopitelný chuchvalec štětin, které jsou různě slepené a zamotané a některé z nich nemají žádný konec, jen smyčky. Za mě je to tedy naprosto šílený produkt, kterému doporučuji se striktně vyhnout.

Na konci článku jsem už lehce naťukla čištění a mytí štětců, ale na to se zaměřím v samostatném článku. V tomto jsem se držela jen a pouze štětců, ať už těch dobrých, tak těch špatných. Celkově si myslím, že se za štětce vyplatí připlatit, protože levné kousky jsou obvykle opravdu nekvalitní, ale výjimky se najdou všude.

Používáte štětce, nebo nanášíte make-up houbičkou či rukama? Jaké štětce jsou Vaše oblíbené a jaké jsou podle Vás hrozné?

3 komentáře:

  1. Já žádné drahé štětce nemám, docela ti je závidím:) Na oči používám ty co tu máš ukázané od Essence, na pudr mám taky Essence a na tvářenku mám teď nový, sice jen Ebelin ale je super oproti tomu, co jsem doma měla doteď:D Zatím jsem s ním moc spokojná:) Třeba si časem koupim všechny kvalitnější:)

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, to je sbírka :) Já mám kabuki od Basic a na oči od Dr.Hauschka a spokojená jsem se všemi :D Nejvíce samozřejmě se štětci Dr. Hauschka, opravdu skvěle se s nimi líčí.. Ale co se týče štětců na make-up, tvářenky atd. nějak mi stačí ty nejlevnější. Přijde mi, že dobrý výsledek jde vytvořit i s nimi.

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám od Ebelin dva štětce, ale z té růžové řady. Mám štětec na pudr a plochý štětec na make up. A nemůžu si stěžovat, ten na pudr je hustý, jemný, nevypadla mi z něj snad ani jedna štětina. Ten na make up je taky jemný, štětiny nevypadávají, ale už ho moc nepoužívám, teď jsem si koupila flat top a ten je na make up prostě lepší. :)

    OdpovědětVymazat